EEN SERIE VAN UANTWERPEN EN NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL

Stap met National Geographic Channel Behind the Science van de Universiteit Antwerpen. En kijk mee tussen atomen met de sterkste microscoop ter wereld, ontdek drugssporen in het rioolwater, onderzoek mee hoe groen hernieuwbare energie echt is, werp een logische blik op logistiek en ontdek verborgen meesterwerken van grootmeesters als Van Gogh en Goya.

Onderzoekers

Koen Janssens Professor Koen Janssens

VERBORGEN MEESTERWERKEN

Koen Janssens is professor in de chemie en slaagde er – met een wetenschappelijk team van de Universiteit Antwerpen en de Technische Universiteit Delft – in een scantechniek te ontwikkelen waarmee onder de zichtbare verflagen gekeken kan worden. De scantechniek maakt gebruikt van röntgenfluorescentiestraling, XFR. De röntgenfluorescentiestraling is in staat een veel gedetailleerder en preciezer beeld te geven van onderliggende verflagen dan de traditionele radiografie kan. Sinds 2007, toen de scantechniek op punt werd gesteld, hebben Koen Janssens en zijn team al een honderdtal schilderijen gescand. Zo zijn er al heel wat verborgen meesterwerken teruggevonden onder bekende schilderijen.

Koen Janssens Doctor Alexander Van Nuijs

DRUGSRIOLEN

Alexander van Nuijs doctoreerde met zijn onderzoek naar het drugsgebruik in verschillende Belgische en Europese steden. Daarvoor dook hij onder in de riolen. Inderdaad. Aan één fles rioolwater heeft van Nuijs genoeg om het drugsgebruik van de hele gemeenschap die aangesloten is op het rioolsysteem, in te schatten. Zijn onderzoek in opdracht van het Toxicologisch Centrum van Universiteit Antwerpen leverde verrassende resultaten op. Wist u bijvoorbeeld dat Antwerpen en Amsterdam de cocaïnehoofdsteden van Europa zijn?

Koen Janssens Staf Van Tendeloo

TUSSEN DE ATOMEN

Professor Van Tendeloo is professor in de Fysica en staat aan het hoofd van het EMAT-laboratorium. Dit labo behoort tot de absolute wereldtop en beschikt sinds 2010 over de elektronenmicroscoop die ze Qu-Ant-EM noemen (Kwantitatief onderzoek – Antwerpen – Elektronen microscopie). De Eindhovense ontwikkelaars van deze microscoop doopten hem Titan. Over heel de wereld bestaan er maar drie exemplaren van deze Titan: één in Berkeley, California, één in Grenoble, Zuid-Frankrijk en één in Antwerpen. Deze microscopen zijn de enige ter wereld waarmee je atomen – de bouwstenen van alle materie – met het blote oog kan bekijken. Dit maakt de Qu-Ant-EM van onschatbare waarde op verschillende onderzoeksgebieden. Zo wordt hij bijvoorbeeld ingezet in de strijd tegen kanker.

Koen Janssens Reinhart Ceulemans

HERNIEUWBARE ENERGIE

Professor Reinhart Ceulemans leidt nog tot tenminste 2014 het onderzoeksproject naar hernieuwbare energie. De Universiteit Antwerpen is eigenaar van de grootste bio-energieplantage van België. In Lochristi, Oost-Vlaanderen, plantte een wetenschappelijk team in het voorjaar van 2010 meer dan 100.000 populieren en wilgen over een oppervlakte van 18 hectare. Deze snelgroeiende bomen dienen voor de productie van hernieuwbare energie. Na twee jaar – wanneer sommige onder deze bomen al tot zeven meter reiken – worden de bomen geoogst en verwerkt tot houtsnippers. Deze houtsnippers worden verbrand en wekken zo energie op. Het doel is om de energiewinning uit deze houtsnippers economisch rendabel te maken. In het licht van de uitputting van de fossiele brandstoffen kan het belang van dit onderzoek niet onderschat worden.

Koen Janssens Thierry Vanelslander

ECO-ECONOMIE

De Universiteit Antwerpen is voorloper op het gebied van onderzoek naar een duurzame en ecologische logistiek en infrastructuur. Het is professor Thierry Vanelslander die dit onderzoek leidt. Zijn onderzoeksteam houdt zich bezig met het zoeken naar innovaties en vernieuwende technieken die de transportsector op een nieuw, maar vooral beter, duurzamer en milieubewuster spoor kunnen zetten. In 2006 is de Universiteit Antwerpen samen met de Vlaamse overheid een project gestart om de overlast van vrachtwagens in de stad weg te nemen. Daarom zullen binnenkort in één op zes Vlaamse steden grote supermarkten hun goederen ’s nachts laden en lossen.

UANTWERPEN

De Universiteit Antwerpen maakt kennis

De Universiteit Antwerpen wil kennis doorgeven aan al haar studenten. Dat is haar taak en die vervult ze met passie. Een tweede passie, die minstens zo groot is als haar eerste, is het maken van kennis. Daarom doet de Universiteit Antwerpen aan baanbrekend onderzoek. Onderzoek dat levens en – als het even mogelijk is – ook de wereld redt. Wil jij deel uitmaken van deze gepassioneerde universiteit? Kies dan voor een van onze opleidingen en maak binnenkort mee kennis met de Universiteit Antwerpen.

Infodagen

Maak kennis met de Universiteit Antwerpen tijdens de Infodagen.